Hoe werkt de water warmtepomp?
Om een water warmtepomp te installeren moeten er bij uw huis twee putten worden gedolven of geboord. Deze putten kunnen een diepte van wel 25 tot 150 meter bereiken afhankelijk van de terreinsoort en samenstelling van de bodem. Uit de put pompt de water warmtepomp omhoog. Het water, dat via transport in buizen naar boven komt, verwarmt het leidingsysteem. Verwarming gebeurt door middel van een klein beetje elektriciteit, waarmee de warmte wordt onttrokken aan het grondwater. Hiermee kan vervolgens nog meer warmte geproduceerd worden. Door middel van de andere put (ook wel retourput genoemd) voert het afgekoelde water weer terug naar de bodem. De putten zijn afgesloten zodat oxidatie of kalkvorming geen invloed hebben op het water en leidingen.
Voordelen water warmtepomp
Het water warmtepompsysteem heeft een aantal voordelen ten opzichte van een ander type warmte pompsysteem. Zo is een warmtepomp of water een vrij kleine ingreep. Er is weinig grondoppervlakte nodig om het systeem aan te leggen, hierdoor bespaart u ruimte. Verder kan het opgepompte water ook voor andere doeleinden in huis worden gebruikt, bijvoorbeeld als toiletwater of sproeiwater voor de tuin. Het systeem kan tot slot de woning juist helpen afkoelen. Aangezien de temperatuur van het grondwater dan vele malen lager is dan de binnentemperatuur.
Water warmtepomp aanleggen?
Let hier op
De boringen naar het grondwater voor een water warmtepomp mogen alleen gebeuren wanneer u hier toestemming en een bijbehorende vergunning voor heeft gekregen. Bovendien is het boren van een de leidingen een vrij kostbare aangelegenheid. Laat dit dus ook zeker meespelen in uw overweging om uw water warmtepomp aan te leggen.