Wat komt er kijken bij de warmtepompboiler?
Doorgaans is alleen een warmtepomp niet voldoende om ook het tapwater in uw woning te verwarmen. Een warmtepomp dient namelijk doorgaans als vervanging van de centrale verwarming. Wilt u toch warm water uit de kraan dat duurzaam opgewekt is? Dan kunt u overwegen om de warmtepomp te voorzien van een boiler. Warmtepompboilers hebben een beter rendement dan elektrische of hr-ketels. Wel is het belangrijk dat ze aangesloten kunnen worden op een lucht of luchtwater-warmtepomp. Controleer daarbij altijd of uw elektriciteitsnet deze aanpassing wel aankan of dat het elektriciteitsnet mogelijk uitgebreid of ‘verzwaard’ moet worden en of u een gemeentelijke vergunning nodig heeft.
Warmtepomp voor warmtepompboiler
Zoals hierboven benoemd is het belangrijk dat er een warmtepomp aangesloten wordt op de warmtepompboiler die werkt op (grond)water of op lucht. Beide varianten werken in de kern hetzelfde: door middel van aangestuurde omgevingslucht of warmte wordt een verwarmingselement opgewarmd dat een vloeistof rondpompt. Dit straalt warmte af die gebruikt kan worden om de cv-ketel of in dit geval de warmtepompboiler op te warmen. De warmtepompen worden buiten geplaatst. De warmtepomp op lucht ziet eruit als een soort airconditioning die aan de buitenzijde van het huis bevestigd wordt.
Goedkoper en zuiniger
Waterpompboilers zijn een goedkope en relatief energiezuinige manier om uw tapwater te verwarmen. Duurzaam wonen en leven maakt de laatste jaren een grote ontwikkeling door en wordt steeds vaker toegepast. Zo worden in 2021 in Nederland geen woningen meer gebouwd met een cv-ketel die op gas werkt en wordt uiteindelijk gestreefd naar zoveel mogelijk ‘gasloze’ woningen. Het gevolg hiervan is dat ook de alternatieven die nu al voorhanden zijn, goedkoper gaan worden.