Hoe werkt een warmtepomp voor het zwembad?
Een warmtepomp voor het zwembad is niets meer dan een uitvergrote warmtepomp die ook wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Deze pompen worden ook gebruikt om cv-ketels mee op te warmen. Uiteraard is er voor het opwarmen van een grote hoeveelheid zwembadwater ook een speciale warmtepomp voor een zwembad nodig die deze capaciteit aankan. Dit kan door middel van een warmtepomp of een lucht/water warmtepomp. Die laatste warmtepomp is het meest geschikt om het zwembadwater op te warmen. De werking van een warmtepomp is eigenlijk vrij eenvoudig. En valt te vergelijken met de werking van een koelkast, maar dan omgekeerd. Door een ventilator wordt buitenlucht opgezogen en het water, dat wordt rondgepompt, opgewarmd.
Warmte in het zwembad behouden zonder warmtepomp
Een tip die wij u mee kunnen geven: om nog meer te besparen op het energiegebruik is het verstandig om het zwembad na een dag zwemmen (en wanneer het zwembad is opgewarmd door de warmtepomp) af te dekken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Het afdekken is belangrijk voor zowel uw zwembad als warmtepomp, aangezien er geen hitte verloren gaat. Wanneer u het zwembad weer gebruikt hoeft de warmtepomp minder hard te werken.
Het zwembad op een constante temperatuur
Een groot voordeel van de warmtepomp voor een zwembad is dat hij, dankzij de circulaire werking, het zwembadwater op een constante temperatuur houdt. En dat is natuurlijk erg prettig als u optimaal wilt kunnen genieten van uw zwembad. Een warmtepomp voor het zwembad verbruikt de meeste energie bij het opwarmen van het zwemwater. Voor het behouden van de constante temperatuur verbruikt de warmtepomp minder energie. Het opwarmen van het zwembadwater door een warmtepomp gebeurt het vaakst in de lente of herfst. Wanneer u een buitenzwembad heeft, hoeft deze in de zomer nauwelijks verwarmd te worden.