De werking van verwarming door een warmtepomp
Een warmtepomp is een vrij eenvoudige manier van verwarming. Stelt u zich een soort radiator voor die u ook achter een koelkast aantreft. Door allerlei buizen loopt het water dat, afhankelijk van de energiebron, opgewarmd wordt. Deze energiebronnen kunnen lucht zijn (door middel van een ventilator die de buitenlucht opzuigt) of water (door het opwarmen van bijvoorbeeld grondwater). Het water of de lucht zetten de warmte om in energie die deels ook de cv-ketel kan verwarmen. Naast een cv-ketel is het tegenwoordig ook mogelijk om een zwembad te verwarmen met behulp van een warmtepomp.
Kan ik warmte opslaan met een warmtepomp voor verwarming?
Technologie staat nooit stil en inmiddels zijn er diverse manieren waarop het op een milieuvriendelijke en duurzame manier mogelijk is om verwarming door een warmtepomp te voorzien. Daarnaast is er ook verwarming die opgewekt wordt door zonnepanelen. Een warmtepomp kan de warmte die hiermee wordt opgewekt voor langere tijd op te slaan. Hiervoor schakelt de warmtepomp over op een extra vat dat zorgt voor de opwarming van het water. Dit water ligt, opgewarmd en wel, in een soort vat en kan ten alle tijden gebruikt worden in het huishouden, bedrijf of bijvoorbeeld sportvereniging.
Alle voordelen op een rijtje
Wanneer u kiest voor een verwarming van uw woning door een warmtepomp, krijgt u daar een belangrijk aantal voordelen voor terug.
- De woning zal minder CO2-uitstoot hebben.
- Een warmtepomp kan, zeker met het oog op de toekomst, bijdragen aan een waardevermeerdering van de woning.
- Het is mogelijk om subsidies voor een warmtepomp aan te vragen.
- Warmtepompen blijven warmte circuleren. Hierdoor blijft uw woning, kantoor of zelfs zwembad op een constante temperatuur.