De warmtepomp als vervanging van de cv
Een warmtepomp kan de klassieke cv-ketel op twee manieren vervangen: u kunt ervoor kiezen om de volledige warmtepomp te installeren of een hybride variant. Bij de hybride variant werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel. Bij een grote pieken in het energieverbruik (bijvoorbeeld in een erg koude winter) zal de cv-ketel de warmtepomp ondersteunen. Kiest u voor een volledige warmtepomp, dan kan deze door het oppompen van lucht of (grond)water de verwarming van uw gehele woning verzorgen.
De werking van de warmtepomp ten opzichte van de cv
In vergelijking met de cv-ketel, werkt de warmtepomp toch een tikje anders. Als brandstof komt er in ieder geval geen fossiele brandstof aan te pas. Een warmtepomp maakt volledig gebruik van energie die direct of indirect in en om het huis beschikbaar is. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u ervoor kiezen om een warmtepomp op grondwater, lucht of een gecombineerde variant aan te schaffen. De werking is hetzelfde: net als bij een koelkast wordt er een vloeistof verwarmd door aardwarmte of door een ventilator. Deze vloeistof komt in beweging en zet warmte af, deze warmte wordt omgezet in energie voor de centrale verwarming. De warmtepomp werkt op elektriciteit maar kan, indien mogelijk, ook op zonnepanelen worden aangesloten.
Wat bespaart u?
Afhankelijk of u een volledige of hybride warmtepomp heeft, kunt u de CO2-uitstoot van uw woning en cv drastisch verlagen. De totale percentages variƫren en zijn per model verschillend, maar doorgaans kunt u de CO2-uitstoot van uw woning met ruim 35 tot wel 50 procent verlagen. Voor de installatie zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet u altijd nagaan bij uw gemeente of het verplicht is om een vergunning voor het plaatsen en aansluiten van een warmtepomp aan te vragen. Daarnaast moet u controleren of u een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig hebt. Het kan zijn dat de groepenkast en stroomleidingen uitgebreid moeten worden voor het toepassen van de warmtepomp.